donderdag 8 april 2010

Hij is leuk….

Tante is 93. Ze leeft zonder toekomst en verleden. Alleen het heden telt en daarin is zij meestal gelukkig. Veel gespreksstof heeft ze dus niet, maar soms komt ze verrassend uit de hoek. Als ze in goede luim is, antwoordt ze op de vraag hoe ze het maakt: "Comme Ci, Comme Ça". Verder begroet zij een ieder met een hartelijk “Hallo lieverd” hetgeen tot de nodige hilariteit kan leiden als je haar een uurtje  bezoekt. Ze is immers al snel vergeten dat je op visite was, dus ze ontmoet je om de paar minuutjes opnieuw.
Gisteren hebben we ons voor de komende anderhalve maand bij tante afgemeld. In de ochtend konden wij niet terecht, want tante ging zwemmen, met Het Huis. In de voormiddag doet zij een dutje. Dus meldden wij ons in de namiddag. De tafel werd al gedekt en tante zat verlangend naar het lege bordje te kijken. In afwachting van de maaltijd (waarvoor wij overigens door de verzorgster ook hartelijk werden uitgenodigd, maar welke invitatie wij beleefd afsloegen) had tante niet veel aandacht voor haar bezoek. Eén ding tegelijk, eerst de hoofd- dan de bijzaken.
Tante werkte een forse maaltijd in recordtijd naar binnen. Zij maalde er niet om dat de medebewoner die tegenover haar zat, niet alleen de kruimige aardappeltjes, de boontjes en het draadjesvlees maar ook en passant zijn enorme snottebel met smaak verorberde. Een toetje paste er nog wel bij en nadat tante achteloos met getuite lipjes de laatste restjes draadjesvlees op de grond had gespuugd, richtte zij haar aandacht op ons. “Hallo lieverds……” lachte ze ons breed toe, alsof we elkaar al maanden niet meer hadden gezien.
We keuvelden over koetjes en kalfjes. “Ik zie mijn moeder ook niet veel meer” klaagde tante. Waarop wij haar de groeten van haar moeder deden en zij tevreden achterover leunde. Tante is charmant, zij heeft een goed gevoel om je om haar vinger te winden. Blij met de aandacht die ze krijgt, beloont ze mij met de woorden: “Hij is leuk, he….” terwijl ze naar Lidy knipoogt.
“We kunnen de komende weken niet op bezoek komen, tante”. “Oh, leuk” was de reactie en ze lachte haar liefste lach. “We gaan op vakantie” biechtten wij op, omdat we geleerd hebben om zoveel mogelijk normaal met haar te praten. “Oh, leuk” en weer die lach. Ze stond op en maakte aanstalten om een wandelingetje door de huiskamer te maken. Ze klampte zich onmiddellijk  dankbaar aan mijn arm vast en samen schuifelden we naar het raam om de tuin te inspecteren. Keukenhof 5 mei 2009 112“D’r is niemand”, stelde tante teleurgesteld vast en we drentelden terug naar haar stoel. Ze zette zich bedachtzaam neer, bekeek mij van top tot teen, knipoogde naar Lidy en sprak tevreden: “Hij is leuk he……met z’n dikke buik……
Lezers die misschien gehoopt hadden op een gezellige foto in de Lazy River of in de hottub van Cane Island moet ik, met dank aan de scherpzinnige blik van tante, helaas teleurstellen. Beter van niet….! Maar voor de rest zit de stemming  in huize Teleton, met nog twee nachtjes in onze eigen bedstee voor de boeg, er prima in en als alles blijft zoals het is, dan verandert daar niets meer aan.

13 opmerkingen:

  1. tja en dan ook nog 6 weken te goed met al dat lekkere eten in de USA......als dat maar goed komt hahaha

    BeantwoordenVerwijderen
  2. prachtig

    en het echte aftellen is nu echt begonnen
    heeeeeeeeeeeeerlijk...
    geniet ervan samen..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een geweldig leuk verslag van bezoek aan tante! Na jaren werkzaam geweest te zijn in die branche, lees ik veel herkenning...vooral die snottebel!!!
    Ton en Lidy, ik ga jullie alvast een mooi verblijf wensen en een goede vlucht!! Laat ons vooral meegenieten....al dan niet in de boxershort???!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een lief relaas van jullie bezoek aan je demente tante en een leuke foto van haar, ze is kennelijk vrolijk en zo ziet ze er ook uit, al leeft ze dan in haar eigen wereldje zonder toekomst maar wel met een verleden.
    Nogmaals goede reis en veel plezier.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. haha, nou inderdaad. Herkenning! Ryan's opa was 96 toen hij overleed. Hij was inderdaad ook niet meer helemaal (of eigenlijk: helemaal niet) bij de tijd. Omdat hij de vragen niet meer snapte die we hem stelden zei hij altijd maar: 'á la bonheur!'

    Dussuh, dat zeg ik nu ook maar! Veel plezier, geniet ervan en we gaan jullie volgen. We weten nu waar jullie over praten als je schrijft over Cane Island!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ha leuk, een mooie ervaring bij Tante.
    Ton en Lidy veel plezier alvast van Mandy en mij ! Wat zal dat een heerlijk vooruitzicht zijn. Enne je gaat die Hottub foto ons toch niet echt onthouden ?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat kan je toch ontzettend leuk schrijven. Echt met veel plezier heb ik je verslagen zitten lezen. Ik hoop in ieder geval dat ik het straks ook zo leuk weet te schrijven. Zodat het voor een ieder straks leuk is om te lezen. Voor ons is het nog 3 weken te gaan. Maar voor jullie gaat het nu echt opschieten. Vanaf zaterdag mogen jullie heerlijk gaan genieten. Wens jullie dan ook een hele goede vlucht en vooral 6 geweldige weken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. voor ons nog 178 dagen te gaan maar oh wat heb k een zin om jullie verslagen te lezen. Man wat schrijf je toch prachtig. Ik geniet elke keer.

    Ga daar in de US ook heerlijk genieten. Ik bljf jullie volgen

    Veel plezier

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hey Ton en Lidy, leuk verhaal en wat fijn om ALWEER lekker naar Fla te gaan. Een hele fijne tijd, geniet met volle teugen. Groetjes vanuit
    Canada.

    je nicht en aangetrouwde neef.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een super heerlijk verhaal, hebben met veel plezier het bezoek aan tante gevolgd. Fijn dat ze nog zo in het leven staat ondanks haar 93 jaar. Nog 1 nachtje slapen nu wij deze reactie plaatsen, hoop dat jullie weer volop zullen genieten en we blijven jullie zeer zeker volgen in de States. Goede vlucht morgen

    BeantwoordenVerwijderen
  11. IK wens jullie heel veel plezier
    en dat het een mooie reis mag worden
    en wie weet komen we nog elkaar tegen
    beloof me een ding blijf vooral
    je blog bij houden

    BeantwoordenVerwijderen
  12. hoi Ton en Lidy,

    we wensen jullie vandaag een perfecte reis en een super start van de vakantie.

    Voor ons nog 18 dagen en dan komen we ook nar Cane Island.

    veel succes vandaag!!!!!


    Ton Staalstra

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Tof dat je tante nog even bezoekt voor je uit Europa verdwijnt :)
    Geniet van je lange vakantie!

    BeantwoordenVerwijderen