vrijdag 14 mei 2010

Hail Atlantis

Naar de Space Coast om de allerlaatste lancering van Spaceshuttle Atlantis te zien. Even hebben wij nog getwijfeld om deze expeditie samen met medeforumlid Jeroenb te maken, maar de enorme drukte die werd verwacht, deed ons beslissen om toch liever op eigen houtje te gaan. Als je elkaar al niet onderweg kwijtraakt, dan loopt het wel op de plaats van bestemming mis bij het zoeken naar een parkeerplaatsje.

En het was druk op weg naar Jetty Park in Cocoa Beach, volgens kenners een van de beste plekjes waar je de lancering kunt zien. Na een uurtje op de Beeline waren we nog niet erg opgeschoten. Bij de afslag naar de 417 besloten we voor plan B: toch maar naar Titusville. Lang geleden waren we al eens op de SR50 in een file gestrand en hebben we de shuttle vanaf de snelweg zien vertrekken. Tenminste, wij stonden op de snelweg, de shuttle gewoon op het platform. Uren waren we onderweg geweest en ik herinner me nog de spanning op de blaas als de dag van gisteren. Daarom hadden wij, echt waar, een emmertje meegenomen uit het appartement. Per slot van rekening zijn we inmiddels zeker tien jaar ouder geworden, hetgeen de kwaliteit van de blaas geen goed heeft gedaan.

Bij aankomst in Titusville was het een chaos. Zo’n beetje als bij d’n Optocht van onze Priens in Tullpetoanestad, maar dan tien keer drukker. Een nerveuze stemming had zich van de mensen meester gemaakt. Gewapend met klapstoeltjes en koelboxen staken ze zo maar de weg over. Iedereen was op zoek naar het beste plekje. Buurtbewoners probeerden je auto voor een tientje in het laatste stukje vrije tuin te persen.

Omdat we bij aankomst nog anderhalf uur te gaan hadden voor de lancering, besloten we nog even rond te rijden. De eerste stop bij de MCDonalds was natuurlijk geen succes. Ze hingen met de bekende bruine benen buiten. We lieten TOMTOM op leuke locaties zoeken en hij kwam met Sears, een zieltogende warenhuisorganisatie. Een prachtige, vrijwel lege parkeerplaats en keurige, schone toiletten waren ons deel.

IMG_1023

Terug in de auto zetten wij de airco op Antarctica en smulden we van ons zelfmeegebrachte broodje met ommelet. De flesjes waren heerlijk koel gebleven en een half uur voor de lancering besloten we de snelweg over te steken, op zoek naar een plekje waar we , tussen de bomen, struiken en huizen de shuttle misschien zouden kunnen zien. Voor de de poort van een enorme villa stond een man. Tikje shabby, ongeschoren en we wisten eigenlijk niet goed hoe we moesten reageren toen hij ons aansprak. Of we de lancering misschien bij hem uit de tuin wilden zien……

IMG_1022 IMG_1018

In al die jaren dat we hier al komen, bracht de shuttle ons geen geluk. Of hij vertrok helemaal niet of midden in de nacht, of op de dag dat we aankwamen of vertrokken. We zaten er altijd naast. Je begrijpt dat het aanbod van de man ons ontroerde. “Thank you”, stamelden we nog en liepen het pad af. We lachten nog wat ongemakkelijk en vroegen ons af wat we zouden doen als ons, eenmaal achter in de tuin, een mes op de strot zou worden gezet met het vriendelijke verzoek om de portemonnees maar af te geven.

IMG_1018 IMG_1008 IMG_1006

IMG_1009

In de tuin waren nog een stuk of twintig uitverkorenen. Duitse studenten, ouders met kleine kinderen en wat kennissen van de eigenaar. Recht tegenover ons zag je de Assembly Buildings. De Spaceshuttle zelf was met het blote oog niet te zien, je staat er daar een kleine 20 mijl vandaan. Maar op de televisie boven het zwembad (!!!!) kon je het aftellen volgen. Het ging er gemoedelijk aan toe. Een van de kleine mannen riep zijn moeder: “Kom op mam, de show begint zo….”

IMG_1010

IMG_1012  IMG_1013

En wat voor een show! Eerst zag je een klein wit wolkje dat opzij werd geblazen. Daarna zag je de enorme vuurbal tergend langzaam omhoog gaan. Daarboven moest zich de Spaceshuttle Atlantis bevinden. Een prachtige witte rookpluim markeerde zijn pad. Het was doodstil….Van de vorige lancering meende ik mij een vrij hoog, knetterend geluid te herinneren. Na enige seconden bereikte ons, na de beelden op het netvlies, ook het geluid van Atlantis. Een diepe, ontzagwekkende, onaardse brom die door je hele lichaam trilde. Het mooiste geluid dat ik ooit heb gehoord en gevoeld.

IMG_1017

IMG_1014  IMG_1020

Atlantis staat voor het verloren continent, waar de beschaving op een hoog niveau stond. De kennis van de mensen die daar leefden, maakte het reizen naar andere continenten mogelijk. Vandaag begon er weer een Atlantis aan een verre reis en wij waren er een beetje bij. De donderwagen zonder paarden kwam uit het niets en verdween in het niets, duizenden in verwondering en ontroering achterlatend, daar aan de kust van Florida. Hail Atlantis, wij wensen je een behouden reis!

Mij was aangeraden om vooral van de lancering te genieten. Vergeet de filmpjes en de foto’s, daar zijn er al miljoenen van. De beleving van de lancering, daar gaat het om. Stiekum heb ik toch nog en paar foto’s gemaakt. Tijdens de lancering lijkt de tijd stil te staan. Of juist te vliegen.  Het is een onwerklijke beleving die een diepe indruk achter laat.

Wij mochten tot nu toe al helemaal niet klagen over de stemming tijdens onze vakantie.We hebben immers tot nu toe alleen maar genoten. Maar deze lancering, waar we al zo lang naar hadden uitgekeken is de kroon op het werk, de kers op de taart, het hoogtepunt van zes weken Florida. Dat er nog zulke vriendelijke, gastvrije mensen zijn die hun droomhuis zo maar ter beschikking stellen waardoor de droom van een gewone hollandse jongen, om nog een keer een Spaceshuttle lancering te zien voor dat het programma wordt afgesloten, werkelijkheid wordt, is ongelooflijk.

IMG_1019

En daar was Teleton, toen hij weer op Cane Island was teruggekeerd met wat foto’s en zijn ongebruikte emmertje en zijn hoofd nog vol van  de gedachten en de herinneringen aan de  gebeurtenissen van vandaag, even helemaal stil van………

 

The continent of Atlantis was an island which lay before the great flood in the area we now call the Atlantic Ocean.
So great an area of land, that from her western shores
those beautiful sailors journeyed to the South and the North Americas with ease, in their ships with painted sails.

To the East Africa was a neighbour, across a short strait of sea miles. The great Egyptian age is but a remnant of The Atlantian culture.The antediluvian kings colonised the world
All the Gods who play in the mythological dramas
In all legends from all lands were from fair Atlantis.

Knowing her fate, Atlantis sent out ships to all corners of the Earth. On board were the Twelve:
The poet, the physician, the farmer, the scientist,
The magician and the other so-called Gods of our legends.
Though Gods they were -
And as the elders of our time choose to remain blind
Let us rejoice and let us sing and dance and ring in the new
Hail Atlantis!

17 opmerkingen:

  1. Volgende keer kunnen we beter de telefoonnummers uitwisselen Ton, we stonden denk ik op slechts 300 meter van elkaar vandaan. Wij stonden net even eerder gezien vanaf de Mc Donalds waar wij ons toen we aankwamen even tegoed hebben gedaan aan wat eten en drinken.

    En wij stonden met de auto zeg maar 1 parkeerplaats eerder en keken vanaf Paul's Smokehouse naar de lancering. Een restaurant waar we ook gebruik konden maken van de toiletten, al stond er wel geregeld een rij maar dat deerde ons niet.

    Geweldig, weer zo dicht bij elkaar en mekaar niet gezien en ook bij het verlaten je auto niet gezien ondanks dat we langs Sears town mall zijn gereden (achterzijde) om weg te komen.

    Fijne vakantie nog, morgen begint onze terug reis.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ton,wat een geweldige ervaring en dan vanuit zo'n fantastische plek. Wat mooi dat je wordt uitgenodigd door een wildvreemde. Dat zijn van die speciale spontane ontmoetingen en momenten die je nooit meer vergeet en werderom prachtig verwoord..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. jullie hebben geluk gehad met deze gastvrijheid :) het is jullie van harte gegund. Geniet er verder nog van.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Echt helemaal geweldig, zoals je het beschrijft zo bedenk ik me het, heb het echter nooit meegemaakt dus het blijft nog een heel stuk fantasie.

    Hele hele mooie foto's !!!
    En erg gastvrij zeg, fantastisch!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Ton en Lidy, Lidy en Ton,

    Wat een geweldige ervaring. Zo vraag je je af, waar je de show het beste kunt bekijken, zo sta je in de tuin van een onbekende te genieten van het uitzicht en de lancering.

    Ik geniet dagelijks van jullie ervaringen en (ondanks dat ik pas 2 weken thuis ben) verlang weer naar de vakantie in Florida.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn dank is weer groot , weer zo leuk geschreven . Heb ik toch het idee dat we er nog een beetje bij waren , terwijl we inmiddels weer in het koude maar wel zonnige Almere zitten.

    Groetjes Debby en co

    BeantwoordenVerwijderen
  7. heeeey ton
    eindelijk kom ik hem tegen...mijn geleifde broodje ommelet...dat hoort bij mij bij een dagje weg hihihihihi...
    en wat een geweldig verslag weer...
    kaaai leuk geschreven...
    wij hebben hem snachts gezien de lancering maa dan is overdag veel mooier zie ik wel...
    nou weer iets meegemaakt wat je van je lijstje kan schrappen :-)
    groetjessss marij vanuit helmond waar een flauw zonneke begint te schijnen..

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wauw zeg, wat een ervaring, en wat "pakkend" weer geschreven.
    En dan dat huis...
    Wij hadden de hoop voor deze zomer op de Endeavour gezet, maar helaas, die is nu al verplaatst naar November...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat was het geweldig....en wat heb je het goed omschreven!
    Wij "wij waren er gister ook bij",aan de kant van de Indian River van Space View Park in Titusville.
    Wat wij ook zo bijzonder vonden,was inderdaad de " stilte" van de shuttle.
    Op het moment dat je je afvraagt waarom je niks hoort,komt het ineens.....gebulder zoals je het nooit gehoord hebt.
    Het is heel gek eigenlijk dit mee te maken hé,onwerkelijk ofzoiets.
    Je hebt echt de neiging om jezelf in je arm te knijpen....wat was het geweldig!!!!!
    Je kunt ons verslag eventueel ook lezen,te vinden viahet forum ;-D

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hi Ton, slim van die emmer. Ik kan het voorstellen dat jij onder het rijden de emmer tussen de benen neemt maar hoe had Lidy dat willen doen ;-) ?? Mooie foto's en wat een gastvrijheid. Kunnen we wederom hier in Nederland nog iets van leren !

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Prachtig omschreven, wat een indruk moet het zijn geweest!! Jammer dat wij toen al op de luchthaven van Miami zaten!!


    Wat een gastvrijheid...zou je hier eens moeten proberen;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dit moet toch wel een once in a lifetime ervaring zijn geweest. Prachtig. En dan zomaar in de tuin (nou ja landgoed) bij wildvreemde mensen ! Ongekend leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. WAUW!!!!!!!!!!! ik ben niet zo snel jaloers maar hierop zou ik het kunnen worden. En zoals je het beschreven heb.... ik kon het hier bijna meevoelen hoe het was....geweldig Gr .Agnes

    BeantwoordenVerwijderen
  14. hi

    Terwijl jullie stonden te genieten van dit spectacel vlogen wij richting Houston. Moet eerlijk zeggen dat ik er niet meer aan had gedacht, was te druk met (helaas) naar huis reizen. Lees nu je verslag bij en zie de foto's, prachtig! En oh die blauwe lucht ... das hier heel andere koek, koude koek vooral.
    Geniet nog van de vakantie! - mrloes -

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Het is echt een spektakel. Wij hebben het ook al 2x mee mogen maken en dat geluid is inderdaad gigantisch. En dat jullie het ook nog mogen aanschouwen vanaf een priveterrein is natuurlijk geweldig aardig van die mensen.

    En de fotos zijn echt onwijs mooi :)

    Groetjes,
    Pieter & Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wow... op deze blog zijn we wel een beetje jaloers hoor Ton... wij besloten in Seaworld te blijven en hebben het dus helemaal gemist... zo te zien erg jammer!! Gelukkig was het geluk met jullie en hadden jullie een topplekkie!!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wij waren op Cocoa Beach en hebben dezelfde beelden als jullie......was erg speciaal om het te kunnen zien en meemaken.

    BeantwoordenVerwijderen